Fails on AAC 5.1 audio

Moderators: Maggie, alexia, Forum admin

Post Reply
owdjim
Posts: 26
Joined: Sat Feb 07, 2015 12:49 am

Fails on AAC 5.1 audio

Post by owdjim »

The "Report Bug" feature appears to do nothing yet, so please forgive the screen shot.

UHD Converter fails to convert a file with AAC 5.1 audio. Screen shot and file description from MediaInfo are attached. File opens file in ConvertXtoVideo.
Crash details
Crash details
1 UHD faling file.txt
MediInfo details of failing file
(6.1 KiB) Downloaded 16 times
Cheers, Chris
User avatar
Cougar_II
VSO Fanatic
Posts: 5186
Joined: Wed Apr 04, 2007 7:35 pm
Location: Québec, Canada

Re: Fails on AAC 5.1 audio

Post by Cougar_II »

Good morning,

Can you send this file to VSO ?

Send us to check the video file which fails, you can use our platform: https://upload.vso-software.fr
Username: VSO_users
Password: VSO_users

I will advise Katia about your post …

You loaded this file, then tried to convert using which profile ?
More Compatible H264/AAC audio ?
Latest Players H265/AC3 audio ?



Bug report created for you —> https://bugs.vso-software.fr/view.php?id=14341
VSO Software Golden Membership Proud Owner / VSO Software Beta Tester
Image
User avatar
Jacques (VSO)
VSO Team Member
Posts: 129
Joined: Fri May 11, 2007 9:31 am

Re: Fails on AAC 5.1 audio

Post by Jacques (VSO) »

hello,
First of all thank you for this report.

On the bug itself as stated by cougar the source file is needed to investigate. The upload site is a good way to send us this file.

and also the FFmpeg log file mentioned in the screenshot will help.

Yet from what I can see the issue is a probable audio rematrixing issue - ie convert from 5.1 to 2ch, or just map the channels from AAC layout to AC3 layout. Something that I suspect can be easily solved with the source file.

Also we have filed the bug in our buglist:

https://bugs.vso-software.fr/view.php?id=14342

edit: BUG has been entered twice by mistake - https://bugs.vso-software.fr/view.php?id=14341


About the "report bug" doing nothing, that's correct. The button download/open the VSOReport tool, which is an old tool existing only for Win32 and without support for UHD Converter. The multiplatform version is being finished and is going to be deployed soon so anyone can submit bug from any platform. this is needed also for Downloader, especially for the MAC version.
Jacques.
VSO Software Team Member
User avatar
Jacques (VSO)
VSO Team Member
Posts: 129
Joined: Fri May 11, 2007 9:31 am

Re: Fails on AAC 5.1 audio

Post by Jacques (VSO) »

For tracking purpose, a bug was also added for the "Submit a bug" button doing nothing issue:

https://bugs.vso-software.fr/view.php?id=14344
Jacques.
VSO Software Team Member
User avatar
Cougar_II
VSO Fanatic
Posts: 5186
Joined: Wed Apr 04, 2007 7:35 pm
Location: Québec, Canada

Re: Fails on AAC 5.1 audio

Post by Cougar_II »

Merci, Thank you Jacques for your time …
VSO Software Golden Membership Proud Owner / VSO Software Beta Tester
Image
User avatar
Cougar_II
VSO Fanatic
Posts: 5186
Joined: Wed Apr 04, 2007 7:35 pm
Location: Québec, Canada

Re: Fails on AAC 5.1 audio

Post by Cougar_II »

I searched online to find the source file, but didn’t find it, so yes please upload it to VSO please …
VSO Software Golden Membership Proud Owner / VSO Software Beta Tester
Image
owdjim
Posts: 26
Joined: Sat Feb 07, 2015 12:49 am

Re: Fails on AAC 5.1 audio

Post by owdjim »

OK. I have uploaded the file.

https://upload.vso-software.fr/?r=/down ... BPYmplY3Rd

I'm using the "Recent Players" profile with videolan/ffmpeg encoders.

Cheers, Chris
User avatar
Jacques (VSO)
VSO Team Member
Posts: 129
Joined: Fri May 11, 2007 9:31 am

Re: Fails on AAC 5.1 audio

Post by Jacques (VSO) »

Hi,
File has been received.
The issue is confirmed to be a audio channel layout issue.
The audio channel layout is the mapping of the audio channels - to make it simple it describe the order of the encoded channels: LEFT, RIGHT, CENTER, LOW FREQUENCY, REAR LEFT, REAR RIGHT - it is the standard layout for 5.1

In the provided source file, the layout is not defined (unknown) in the input and therefore the layout is missing for the output and the encoder refuse to start as it doesn't known the channel order.

We will very soon provide a fix, yet it is not a perfect one: if the "unknown" source layout is not the default one, the result may end up with mixed channels. Yet such a case might be very (and I mean very very) rare
Jacques.
VSO Software Team Member
owdjim
Posts: 26
Joined: Sat Feb 07, 2015 12:49 am

Re: Fails on AAC 5.1 audio

Post by owdjim »

Version 1.0.0.57 converts this file ok now.

Thanks!

Cheers, Chris
Post Reply