Playing Preview Results in Green in Bottom Half of Preview Screen

Convert any type of file to DVD and burn to play on any type of DVD player. Create customized menus. Special menu template creator included

Moderators: Maggie, ckhouston, JJ, Phil, alexia, Forum admin

Post Reply
Nanook1963
Posts: 9
Joined: Sat Dec 07, 2013 5:10 pm
Location: Hamilton, Ontario, Canada

Playing Preview Results in Green in Bottom Half of Preview Screen

Post by Nanook1963 »

Playing Preview Results in Green in Bottom Half of Preview Screen.

Not all films I convert cause this problem. When it comes time to burn the result, the Green appears in the bottom half of the finished DVD when played.

I have attached a graphic of the ConvertXtoDVD 7 screen and a copy of the MediaInfo file for the deep-divers who can spot the problem. Must be that ConvertXtoDVD 7 is missing a video codec needed to render the video. Anyone know, if this is the problem, where I can get the codec(s) from?

BTW, video plays ok with PowerDVD 22, MediaPlayer, or VLC Media Player in Windows 11 before conversion. A mystery.

[attachment=0]Screenshot 2022-09-23 171945.png[/attachment]

[attachment=1]Screenshot 2022-09-23 170335.png[/attachment]
Attachments
Screenshot 2022-09-23 171945.png
Screenshot 2022-09-23 170335.png

User avatar
JJ
VSO Moderators
Posts: 6322
Joined: Thu Sep 14, 2006 1:25 pm
Location: Finland

Re: Playing Preview Results in Green in Bottom Half of Preview Screen

Post by JJ »

What are your settings for subtitle?
Green is on "subtitle area" so there is something.
-------------------------------------------------------
http://www.click2give4free.com/val.php?v=739
This link is just for spammers, don't click!

Nanook1963
Posts: 9
Joined: Sat Dec 07, 2013 5:10 pm
Location: Hamilton, Ontario, Canada

Re: Playing Preview Results in Green in Bottom Half of Preview Screen

Post by Nanook1963 »

Even without subtitles, the green blocking shows up. This does not happen with every video file I am converting...just the odd one. Must be a problem with the codec of the video I am converting.

dbminter
Posts: 199
Joined: Fri Nov 30, 2012 10:58 pm

Re: Playing Preview Results in Green in Bottom Half of Preview Screen

Post by dbminter »

This probably doesn't affect preview playback, but I know in the past, enabling Two Pass Encoding resulted in the first 10 seconds of the output being replaced with a solid green screen and no audio. Just to see if it helps, do you have Two Pass Encoding enabled? Try disabling it if you do.

User avatar
yoyo57
Posts: 188
Joined: Thu Oct 15, 2015 5:12 am

Re: Playing Preview Results in Green in Bottom Half of Preview Screen

Post by yoyo57 »

Yes two pass still does the 10 second "freeze". Never had the "green" issue and still doing plenty to dvds every month. Must be an issue with the file, not the app
VSO Gold Member

User avatar
yoyo57
Posts: 188
Joined: Thu Oct 15, 2015 5:12 am

Re: Playing Preview Results in Green in Bottom Half of Preview Screen

Post by yoyo57 »

I just burnt dvd of the same file using the app and I do not get the green at all playing it on ordinary dvd player.

Ideas to correct it:
Try clean reinstall of the app
Try installing KLiteCodec (decoder bundle)
Try download the file again but from a different source
VSO Gold Member

Nanook1963
Posts: 9
Joined: Sat Dec 07, 2013 5:10 pm
Location: Hamilton, Ontario, Canada

Re: Playing Preview Results in Green in Bottom Half of Preview Screen

Post by Nanook1963 »

PROBLEM SOLVED:

-I tried disabling 2-pass encoding with no change in results.
-I tried installing the KLiteCodec (as recommended)

Then I just reset ConvertXtoDVD 7 to factory defaults and tried decoding...no green pattern on preview screen.
So, I started to add 2-pass encoding...then using highest quality settings to see if I could reproduce the problem...no green pattern on preview screen.

THEN, I enabled Hardware Acceleration through my AMD Radeon RX 5700 XT card and what-do-you-know...I got the green pattern on the preview screen. This problem only seems to happen on certain types of movie file formats...it seems to be black and white older movies...never had a problem with color newer movies...weird. Must be a driver problem with my card or an anomaly with the RX5700XT under Windows 11 22H2.

So, if I preview a movie from now on, if I get the problem...I just disable the Hardware Acceleration.

Thank you to all who offered their advice on this subject.

User avatar
Cougar_II
VSO Fanatic
Posts: 5062
Joined: Wed Apr 04, 2007 7:35 pm
Location: Québec, Canada

Re: Playing Preview Results in Green in Bottom Half of Preview Screen

Post by Cougar_II »

Message from VSO developers:

we need a sample file to reproduce...
Please provide one
You can use our Filegator to upload the file: https://upload.vso-software.fr/
Username: VSO_users
Password: VSO_users

Reference to bug:

https://bugs.vso-software.fr/view.php?id=13879
VSO Software Golden Membership Proud Owner / VSO Software Beta Tester
Image

Post Reply